FRÅGOR OCH SVAR OM CORONA

Senast uppdaterad: 12 januari,2021 kl 15:00

Frågor och svar om Corona

Viruset alltså.


Har ni öppet? är en fråga vi får från många av er och svaret är JA!
Våra dörrar står öppna, men vi följer noga utvecklingen i realtid och tar myndigheternas rekommendationer på största allvar.

På den här sidan hittar du uppdaterad information och svar på de vanligaste frågorna vi får från er just nu. Frågor som handlar om vad vi gör för att minska smittspridning, våra av- och ombokningsregler, öppettider, vad som gäller på restaurangerna, och hur vi agerar om vi mot förmodan skulle behöva stänga under en period. Ett hotell omfattas av trängselregler och definieras inte som en allmän sammankomst. Läs mer här.

Hygien
Allmänna sammankomster
Restaurang
Spa & Pooler
Av / Ombokning
Kontakta oss
Brev från vår VD

Hygien

Så. Vad gör ni för att minska smittspridning?
Våra gästers och personals säkerhet är vår högsta prioritet och vi följer noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer.

Vi beslutade tidigt att införa utökade rutiner för städning av samtliga miljöer. Alla ytor såsom våtutrymmen, dörrhandtag, möbler, nyckelkort, terminaler etc. tvättas med desinfektionsmedel återkommande varje dag.

Vi lyssnar självklart på direktiven från Folkhälsomyndigheten när det gäller restriktioner kring servering för att smittspridning bland gäster så lång som möjligt förhindras. Vi serverar endast mat i form av take away och vid bordet på lunch och middag enligt Folkhälsomyndighetens direktiv, för att begränsa antalet gäster i vissa områden och därmed också minska risk för smittspridning. För att begränsa antalet gäster under frukost och för att alla ska kunna äta i lugn och ro, så tilldelas varje sällskap en specifik tid. Detta meddelas till varje gäst vid ankomst. Vi har minskat vår kapacitet i alla restauranger och är noga med att följa rekommenderat avstånd.

Att du som gäst är frisk när du kommer till oss är en självklarhet. Och så även för oss som jobbar här. Minsta symtom så är det hemgång. För dig och oss.

Okej. Vad gör era medarbetare på plats?
Handsprit finns tillgängligt i alla våra miljöer och används regelbundet av samtlig personal, såväl som av gäster. Framförallt är vi extremt noga med våra medarbetares hälsa och vi har noga rutiner om att inte komma till jobbet vid minsta tecken på sjukdom.

I vilket läge ska jag undvika att besöka er?
På samma sätt som vi tar vårt ansvar på plats ber vi dig som gäst att ta ditt ansvar genom att:

 • Vänta med att besöka oss minst två veckor efter hemresa om du har rest till ett riskområde. Uppdaterad lista på riskområden finner du hos Folkhälsomyndigheten.
 • Inte besöka oss om du varit i kontakt med någon som har konstaterad smitta av Coronavirus, Covid-19.
 • Stanna hemma om du är sjuk med allmän sjukdomskänsla, hosta, feber eller förkylning.

Yes, jag är med! Har ni några andra allmänna råd?
Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt i kampen mot smittspridningen:

 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Använd handsprit som komplement.
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun
 • Undvik att hälsa genom att ta i hand
 • Undvik större folksamlingar
 • Stanna hemma om du är sjuk
 • Hosta och nys alltid i armvecket eller i en pappersnäsduk
 • Håll avstånd till andra gäster

Tillsammans kan vi se till att behålla en säker miljö som vi alla kan fortsätta njuta av.

Allmänna sammankomster

Med anledning av regeringens viktiga direktiv kring förbud mot allmänna sammankomster på över 8 personer, förstår vi att du som gäst undrar vad som gäller för oss på Steam Hotel. Maxantalet är nu 4 personer i samma sällskap vid restaurangbesök. För allmänna sammankomster gäller dock fortsatt ett maxantal på 8 personer. I nästa stycke hittar du mer information om trängselregler som hotell- och restaurangverksamhet omfattas av.

Kan ett hotell eller restaurang räknas som en allmän sammankomst?
Nej. Ett hotell omfattas istället av de trängselregler (se Folkhälsomyndighetens direktiv här) som Folkhälsomyndigheten beslutat om. Alltså att hålla mer avstånd till varandra, duka luftigare och att inte att det ska bli köer runt barer och bufféer. Vi har sedan direktiven kom, justerat just detta. Och det faktum att nu mycket färre gäster är hos oss gör att vi välkomnar dig till en lugn och luftig upplevelse.

Vad menar man egentligen med allmänna sammankomster?
En allmän sammankomst är tydligt definierad i lag, och avser exempelvis en demonstration, föreläsning, samling för religionsutövning, en teater, konsert eller en biografföreställning. För att en sammankomst skall ses som allmän krävs att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den.

Möten eller konferenser med fler än 8 personer, är det okej?
Vad gäller möten och konferenser i våra lokaler i grupper större än 8 personer så är dessa tillåtna om de är stängda och inte fritt tillgängliga. Exempelvis får ett företag ha ett möte för sina 10 anställda. Dock får en branschorganisation inte ha ett möte för personer som jobbar i branschen. Det anses vara fritt tillgängligt och alltså inte ok under rådande läge. Naturligtvis gäller övriga principer kring att vara frisk, tvätta händer och att tänka på social distans och extra luft.

Restaurang

Magen kurrar! Är det safe att äta på er restaurang?
Även, och kanske särskilt i dessa tider, så behöver vi alla få i oss bra mat. Vi följer givetvis Folkhälsomyndighetens senaste föreskrifter gällande att säkerställa att våra gäster kan hålla avstånd mellan varandra. Med det sagt, så förstår vi om du känner en viss oro över att äta ute.

Vi har tagit flera åtgärder för att minska risken för smittspridning, och för att du som gäst ska känna dig bekväm och kunna njuta fullt ut av ditt besök hos oss.

Okej, vad bra! Vad betyder det i praktiken?

 • Vi har menyer som QR-koder så att du enkelt kan läsa dessa i din egen telefon och inte behöva ta i några tryckta menyer.
 • Vi har minskat antalet bord i våra restauranger, både inomhus och på uteserveringarna. Det innebär att det blir lite luftigare! Vi har handsprit tillgängligt på flera ställen i restaurangen som används regelbundet av vår personal, och när du gör din entré till våra restauranger instruerar vi dig hur vi vill att du agerar.
 • Maxantal på restaurang är 4 personer i samma sällskap. (Ett restaurangbesök är inte en allmän sammankomst)
 • Vi serverar endast mat i form av take away och vid bordet på lunch och middag enligt Folkhälsomyndighetens senaste direktiv, för att begränsa antalet gäster i vissa områden och därmed också minska risk för smittspridning. För att begränsa antalet gäster under frukost och för att alla ska kunna äta i lugn och ro, så tilldelas varje sällskap en specifik tid. Detta meddelas till varje gäst vid ankomst.
 • Våra utökade rutiner för städning av offentliga utrymmen innefattar självklart också alla ytor på vår restaurang.

Ni får ju inte servera alkohol efter klockan 20. Kommer jag att missa något?
För att du inte ska missa något, så har vi valt att tidigarelägga delar i din upplevelse, såsom exemplevis incheckning. Allt för att du ska få tid att uppleva det du vill innan det är dags att mysa vidare i ditt fina rum. Mer specifik information om just din upplevelse kommer i ett separat mail.

Erbjuder ni room service?
Kan man inte en drink efter 20:00 ? Så klart man kan, detta är ju faktiskt Steam Hotel. Bara för att alla barer just nu stänger 20:00 och lokaler ska vara utrymda 20:30 så betyder inte detta att man inte kan köpa in härlig cocktail, ett glas vin eller en ostbricka. Steam Hotel would like to introduce Room Service! Room Service kör igång 20:15 och tar sista beställning 01:00. Menyer kommer att finnas på rummen med telefonnummer som går direkt till bartendern som jobbar i Chamberlinbaren där Room Service utgår ifrån.

Man får inte stå i barer och dricka – hur tänker ni kring det?
Vi serverar allt vad ni vill ha vad det gäller dryck och mat, till bordet. Vill ni beställa take away-mat, så ordnar vi givetvis detta med. Och room service är vi nu riktigt bra på så bara slå oss en signal.

Spa & Pooler

Jag vill bada! Är det tryggt att vistas i Voltage Lounge?
Ja. Simbassängerna är klorerade enligt Folkhälsomyndighetens direktiv och rekommendationer kring vilka nivåer av klor som ska tillsättas i pooler och bassänger för att säkerställa att farliga bakterier och virus dödas, vilket innebär att även Covid-19 viruset dör i kontakt med klorerat vatten. Svensk Simidrott skriver så här om just det, vilket vi tycker är en bra källa. Att vi har lite större mängd klor i vattnet just nu är inget som har negativ effekt på hälsan, vilket innebär att du kan plaska utan att oroa dig ❤.

Begränsar ni antalet gäster?
Just nu tar vi in färre gäster än vanligt för att säkerställa allas trygghet enligt FHM’s rekommendationer. Vi delar också upp våra gäster på olika slot-tider i Voltage Lounge så att alla inte ska vara där samtidigt så du kan känna dig trygg under ditt besök. Efterfrågan är också mindre nu. Detta sammantaget gör att du inte kommer att behöva trängas med andra.

Vi uppmanar alla våra gäster att hålla ett rimligt avstånd (ingen gillar väl att stå kloss an med en främling i baddräkt ändå..?) och vi påminner även alla våra gäster att duscha före och efter bad.

Av / Ombokning

Har ni några nya och flexibla av- och ombokningsvillkor? Självklart!
Det är många som vill ha svar på vad som gäller för av- och ombokning och vi förstår er frustration när ni fastnar i telefonköer hos oss! Tyvärr hinner vi inte svara så snabbt som vi vill på alla era frågor just nu, så vi har samlat de vanligaste här.

Privatgäster

Hur tätt inpå ankomst kan jag boka om min vistelse?

Du kan boka om din vistelse fram till 24 timmar innan ankomst utan kostnad. Ombokning gäller för en likvärdig produkt och eventuell mellanskillnad betalas direkt vid bokning. Vill du avboka helt så är det fri avbokning fram till 7 dagar innan ankomst. Kontakta oss på telefon 021-475 99 00 eller mail bokning@steamhotel.se. Du kan också chatta med oss här på hemsidan. Ha ditt bokningsnummer tillgängligt så underlättar du både för oss och dig själv.

Vad händer om jag har en bokning och ni tvingas stänga under en period?
Vi kommer att försöka ha öppet så länge vi har möjlighet, men vi följer noga utvecklingen och rekommendationer från ansvariga myndigheter. Skulle vi få direktiv om att stänga ner hotell eller restauranger i ett par veckor eller månader, så hjälper vi dig självklart att boka om din vistelse hos oss så fort vi öppnar igen.

Vi är omåttliga optimister och hoppas verkligen att vi inte hamnar i det läget, men om det skulle vara fallet, så ber vi dig vänligen om att ha lite extra tålamod med oss på telefon och i mail. I ett sådant läge kommer ni vara många som hör av er samtidigt, men tillsammans kommer vi givetvis hitta lösningar för er alla så fort vi bara kan!

Vad gäller för regler för Julklappen?
Julklappen kan bokas om kostnadsfritt förutsatt att det sker minst 24h innan ankomst och under den angivna giltighetstiden. Om Folkhälsomyndigheten skärper restriktionerna under den angivna perioden och du inte får besöka oss, så förlängs giltighetstiden med motsvarande tid.

Företagsgäster

Vad gäller om jag har en inbokad konferens eller möte?
För företag som har bokat en konferens eller ett möte hos oss så gäller avbokningsavtalen som överenskommet.
Ni, våra företagsgäster, är extremt viktiga för oss just nu och därför blir vi otroligt glada om ni redan nu vill boka in era sommarmöten eller höstkonferenser på våra destinationer. Vi ser självklart även till att lösa en lite extra bra deal till er!

Vi är måna om att ni skall känna er trygga och är flexibla gällande avbokningsvillkoren. Maila Calle, Susanna, Tessan, Kristian och säljteamet på meetings@essgroup.se så berättar vi mer.

Kontakta oss (och ha lite extra tålamod!)

Det är många som kontaktar oss just nu och vi hoppas att du har förståelse för att det kan ta lite längre tid för oss att återkomma till dig!

Telefon: 021-475 99 00

Mail: bokning@steamhotel.se